Strona główna > Witamina c - zdrowie i uroda > Dlaczego warto sięgać po acerolę?

Acerola zdobywa sobie coraz większą popularność i dla nikogo nie powinno być to zaskoczenie. To właśnie ona jest owocem szczególnie bogatym w witaminę C, której ma nawet trzydzieści razy więcej niż cytryna, o której wiadomo przecież, że jest szczególnie wartościowa pod tym względem. Wystarczy więc zjeść trzy owoce acerola, a ma się pewność, że zaspokoiło się dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Acerola - mała skarbnica witaminy C

Okazuje się przy tym, że sięganie po acerola ma też inne korzyści. Ona sama często pojawia się w literaturze jako wiśnia z Barbados. Pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie rośnie jako wiecznie zielony krzew. Już od dawna ma tam zresztą zastosowanie w medycynie naturalnej, małe i kwaskowate owoce potrafią bowiem skutecznie radzić sobie z wieloma chorobami. W przeszłości leczono nią zarówno anemię, jak i ospę wietrzną, a nawet dolegliwości wątrobowe i choroby płuc. Najczęściej jednak sięgano po nią po to, aby wzmocnić układ odpornościowy.

Acerola i jej wpływ na organizm

Acerola skutecznie niwelowała objawy przeziębienia, choć przez długi czas nie było wiadomo, że było to możliwe właśnie ze względu na imponującą zawartość witaminy C w jej składzie. Acerola zwraca na siebie uwagę nie tylko dlatego, że ma imponującą zawartość witaminy C w swoim składzie. Nie bez znaczenia wydaje się i to, że stanowi ona około trzech procent całego owocu, co jest wartością oszałamiającą.

Owoce z witaminą C

Warto mieć też na uwadze to, że acerola nie zawsze jest tak samo wartościowa. Jej zielone owoce mają nawet trzy razy więcej witaminy C niż owoce dojrzałe, o czym warto pamiętać decydując się na zakup tych owoców. Już trzy zielone owoce zapewniają przy tym, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zostanie zaspokojone. Nie bez znaczenia wydaje się i to, że witamina C jest nieoceniona, gdy chcemy wzmocnić nasz organizm.

Przeciwutleniacz

To także znakomity przeciwutleniacz mający korzystny wpływ między innymi na pracę układu krążenia. Acerola zapobiega miażdżycy, prowadzi do obniżenia ciśnienia, a nawet minimalizuje ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Coraz częściej mówi się o niej także jako o elemencie profilaktyki antynowotworowej, choć badania poświęcone temu zagadnieniu nadal trwają. Warto ją jeść również wówczas, gdy chce się mieć mocne kości oraz stawy, a także wówczas, gdy naszym problemem są niedobory witaminy C.