Acerola zdobywa sobie coraz większą popularność i dla nikogo nie powinno być to zaskoczenie. To właśnie ona jest owocem szczególnie bogatym w witaminę C, której ma nawet trzydzieści razy więcej niż cytryna, o której wiadomo przecież, że jest szczególnie wartościowa pod tym względem. Wystarczy więc zjeść trzy owoce acerola, a ma się pewność, że zaspokoiło się dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Acerola - mała skarbnica witaminy C
Okazuje się przy tym, że sięganie po acerola ma też inne korzyści. Ona sama często pojawia się w literaturze jako wiśnia z Barbados. Pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie rośnie jako wiecznie zielony krzew. Już od dawna ma tam zresztą zastosowanie w medycynie naturalnej, małe i kwaskowate owoce potrafią bowiem skutecznie radzić sobie z wieloma chorobami. W przeszłości leczono nią zarówno anemię, jak i ospę wietrzną, a nawet dolegliwości wątrobowe i choroby płuc. Najczęściej jednak sięgano po nią po to, aby wzmocnić układ odpornościowy.
Acerola i jej wpływ na organizm
Acerola skutecznie niwelowała objawy przeziębienia, choć przez długi czas nie było wiadomo, że było to możliwe właśnie ze względu na imponującą zawartość witaminy C w jej składzie. Acerola zwraca na siebie uwagę nie tylko dlatego, że ma imponującą zawartość witaminy C w swoim składzie. Nie bez znaczenia wydaje się i to, że stanowi ona około trzech procent całego owocu, co jest wartością oszałamiającą.
Warto mieć też na uwadze to, że acerola nie zawsze jest tak samo wartościowa. Jej zielone owoce mają nawet trzy razy więcej witaminy C niż owoce dojrzałe, o czym warto pamiętać decydując się na zakup tych owoców. Już trzy zielone owoce zapewniają przy tym, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zostanie zaspokojone. Nie bez znaczenia wydaje się i to, że witamina C jest nieoceniona, gdy chcemy wzmocnić nasz organizm.
Przeciwutleniacz
To także znakomity przeciwutleniacz mający korzystny wpływ między innymi na pracę układu krążenia. Acerola zapobiega miażdżycy, prowadzi do obniżenia ciśnienia, a nawet minimalizuje ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Coraz częściej mówi się o niej także jako o elemencie profilaktyki antynowotworowej, choć badania poświęcone temu zagadnieniu nadal trwają. Warto ją jeść również wówczas, gdy chce się mieć mocne kości oraz stawy, a także wówczas, gdy naszym problemem są niedobory witaminy C.