Strona główna > Właściwości witaminy C > Witaminy poprawiające odporność

Witaminy i minerały to substancje regulujące pracę naszego organizmu. Jest to szczególnie ważne dla naszego układu odpornościowego, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy wyjątkowo narażeni na choroby i do tego pojawia się apatia połączona ze zmęczeniem, dodatkowym stresem oraz nierzadko nastrojami depresyjnymi. Pomoże nam dieta bogata w owoce i warzywa. Na co konkretnie zwracać uwagę? Jakie owoce i warzywa są najzdrowsze?

Witamina A

Witaminy A jest bardzo dużo w wątróbce wieprzowej i drobiowej, maśle, jajach, tranie, śmietanie, żółtym serze, mleku i marchwi. Jest ona dla nas ważna ze względu na czynność tkanki nabłonkowej i wytwarzanie przeciwciał. Polecana przy problemach z drogami oddechowymi. Dzięki niej można skrócić okres trwania choroby, zminimalizować trądzik oraz pomóc sobie przy nadczynności tarczycy. Dobrze jest ją łączyć z witaminą B, D, wapniem i fosforem.

Witamina B6

Dostarczą ją nam drożdże piwne, otręby pszenne, kiełki pszenicy, nasiona roślin strączkowych, orzechy, soja, melon, kapusta, jajka, nerki i mięso wieprzowe. Przyjmowanie witaminy B6 poprawia stan układu nerwowego, ponieważ jest to ważny element adrenaliny i serotoniny. Szczególnie ważna jest dla osób przyjmujących antykoncepcję hormonalną i dla tych na diecie białkowej. Bez niej nie ma produkcji hemoglobiny i przeciwciał.

Witaminy i minerały

Witamina C

Witamina odporności, zwalcza wolne rodniki i toksyny. Jej bogactwo znajduje się w owocach dzikiej róży, cytrusach, natce pietruszki, kapuście, papryce, pomidorach, czarnej porzeczce, kalafiorze i brokułach. Bierze udział w syntezie kolagenu ,pomaga we wzroście komórek, buduje naczynia krwionośne, kości i zęby. Dzięki niej możliwe jest wchłanianie żelaza. Dużo większe zapotrzebowanie na witaminę C mają palacze oraz osoby starsze, a jej uzupełnienie ważne jest u chorych na grypę.

Witamina E

Zwana witaminą młodości, ważny element układu odpornościowego i silny przeciwutleniacz. Nasiona słonecznika, kiełki i zarodki pszenicy, soja, szpinak, brukselka, gruboziarniste pieczywo, orzechy laskowe, olej słonecznikowy i rzepakowy to wszystko znakomite źródła tej witaminy. Szczególnie duże zapotrzebowanie na nią mają kobiety w ciąży i matki karmiące oraz panie po menopauzie. Witami E potrzebujemy więcej także w czasie przyjmowania doustnych środków antykoncepcyjnych.